MINI-GHID pentru un stil de viață sănătos

Cât dormim, cât mâncăm şi cât facem mişcare

Modul de viaţă ne influenţează direct sănătatea. Astfel, abordarea unui stil de viaţă sănătos ar fi primul pas pentru sănătatea noastră. Însă conceptul de „stil de viaţă sănătos” este unul complex şi necesită o concentrare a eforturilor noastre asupra depăşirii unor obiceiuri dăunătoare.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), sănătatea este starea deplinei bunăstări fizice, spirituale şi sociale, nu numai lipsa bolilor sau a defectelor fizice.

Somnul, o componentă importantă pentru sănătate

„Orele de somn, de exemplu au o importanţă majoră pentru sănătatea noastră. Astfel, în funcţie de organismul fiecăruia, între 6 şi 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru ca dimineaţa să ne simţim odihniţi”.

De asemenea, cel mai bun interval pentru orele de somn este între 22.30 şi 06.30, însă orele de somn pierdute nu pot fi recuperate din ele din timpul zilei.

În lipsa orelor suficiente de somn, organismul nu va rezista stresului din ziua următoare, iar efectele nu vor întârzia să apară. Pe termen lung, lipsa odihnei nu face parte dintr-un stil de viață sănătos și poate duce la apariţia unor boli foarte grave.

Alimentaţia, sursă de energie, este alt indicator al unui stil de viaţă sănătos

Atunci când vine vorba despre mâncare, corpul nostru are în mod natural 3 strategii simple:

  1. să obțină energie
  2. să obțină nutrienți
  3. să evite toxinele

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard,  la baza piramidei alimentaţiei se află legumele, fructele, cerealele integrale (orez brun, paste din făină integrală, secară, orez etc), uleiurile sănătoase. Acestea sunt o bună sursă de energie, de aceea nu trebuie să lipsească din hrana noastră zilnică.

În a doua parte a piramidei, se află carnea de peşte, de pasăre, ouăle, nucile, seminţele. Una-două porţii de lactate vor contribui la necesarul de calciu zilnic.

În vârful piramidei, cercetătorii au pus alimentele pe care trebuie să le consumăm rar: carne roşie, unt, cereale, pâine şi paste din făină albă, cartofi, băuturi şi dulciuri pe bază de zahar.

Pentru un stil de viață sănătos, nutriţioniştii recoandă consumarea alimentelor din toate categoriile de produse, dar în cantităţi mici şi la ore bine stabilite, în funcţie de programul fiecărei persoane.

Greşeli frecvente în alimentaţie

Cele mai grave greşeli în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos sunt cele alimentare. Întâi, alimentele pe care le alegem pentru a le consuma, dar la fel de importantă este combinarea lor.

O dietă variată şi echilibrată, un consum cât mai mare de alimente neprocesate termic şi de alimente bogate în fibre, minim de sare, zahăr şi grăsimi sunt câteva din principiile importante pentru o dietă sănătoasă. În afară de asta, mai există şi alte modalităţi de a avea o nutriţie sănătoasă.

Fără mişcare nu există sănătate!

Nu putem vorbi despre stil de viață sănătos, fără să vorbim de mişcare fizică. Putem opta pentru orice fel de mişcare: alergarea în parc, sala de fitness, urcatul scărilor, mersul pe jos cât mai mult, plimbări sau grădinărit.

Oricare sunt binevenite, în condiţiile în care toate sunt forme de a evita sedentarismul, care este cauza unor boli cu potenţial letal. Deci, fără mişcare nu există sănătate. Exerciţiile fizice aduc o serie de beneficii psihologice, dar şi fizice.

Fumatul este interzis cu desăvârşire când ne gândim la un stil de viaţă sănătos.

Cercetătorii au identificat în fumul de ţigară peste 4.000 de substanţe. Printre acestea există substanţe active farmacologic, antigenice, citotoxice, mutagene şi carcinogene.

Obiceiuri considerate benefice unui stil de viață sănătos

Studiu național GFK România (1000 repondenți, vârsta>15 ani, metoda interviurilor față în față)

 

Care sunt principalele 5 activități dintre cele enumerate care considerați că pot contribui cel mai mult la un stil de viață sănătos? 

  • Consum de fructe și legume – 70% (66% bărbații, 73% femeile)
  • Mișcare / Exerciții fizice – 58% (60% bărbații, 57% femeile)
  • Consum de alimente proaspete/neprocesate – 49% (46% bărbații, 52% femeile)
  • Mese regulate – 44% (45% bărbații, 44% femeile)
  • Somn suficient – 37% (38% bărbații, 35% femeile)

 

Important de reţinut este că adoptarea unui stil de viaţă sănătos este un proiect pe termen lung.

Rezultate nu apar peste noapte şi nici schimbarea nu se face peste noapte.

Trebuie stabilite obiective realiste, multă răbdare şi conştiinţa că fiecare pas contează.