Înainte de orice, ar trebui să explicăm ce sunt, mai exact factorii de risc pentru sănătate. Aceștia sunt evenimente care au un efect negativ asupra vieții tale și care cresc probabilitatea ca tu să te îmbolnăvești de anumite boli. Anumiți factori de risc nu pot fi controlați – poate că te-ai născut cu ei sau ai fost expus la aceștia fără să fie vina ta.
Factorii de risc pe care nu îi poți controla sau ai foarte puțin control asupra lor
- vârsta
- sexul
- istoricul familial pentru o boală anume
Nu poți să faci nimic în privința acestor factori, ci doar trebuie să îi accepți și să faci tot ce poți să le minimizezi efectele.
Factori de risc pe care îi poți controla
- activitatea fizică
- alimentația
- fumatul
- consumul de alcool
- purtarea centurii de siguranta
- folosirea drogurilor ilegale
Sunt suficient de multe studii care au dovedit faptul că multe decese ar putea fi evitate dacă persoanele și-ar schimba doar 3 tipuri de comportamente:
- ar renunța la fumat
- ar adopta o alimentație sanatoasă
- ar elimina sedentarismul
Este de la sine înțeles faptul că, cu cât aduni mai mulți factori de risc pentru sănătate, cu atât este mai probabil să te îmbolnăvești. Pentru a reduce riscurile, trebuie doar să te hotărăști să renunți la obiceiurile nesănătoase – cum ar fi fumatul – și să controlezi tensiunea arterială printr-o alimentație sănătoasă, prin activitate fizică regulată și folosirea medicamentelor prescrise de medic.
Factori de risc moșteniți – antecedente familiale
În cazul în care ai moștenit de la unul sau ambii părinți o genă mutantă, care determină o boală, acest lucru nu înseamnă că vei și avea boala respectivă. De asemenea, nu poți face nimic să schimbi genele, dar poți să îți schimbi comportamentele care îți afectează sănătatea: fumatul, lipsa activității fizice și obiceiurile alimentare nesănătoase.
De asemenea, poți avea un comportament preventiv. Dee exemplu, poți face analize perioadice (screening), pentru a detecta boala în fază incipientă (dacă este cazul), când ai cele mai multe șanse de vindecare.
Cum afli care sunt riscurile de îmbolnăvire în cazul tău?
Desigur, medicul tău trebuie să aibă informații nu doar despre starea ta de sănătate, ci și despre antecedentele familiale, adică ar trebui să știe istoricul bolilor familiei din care faci parte. Adună cât mai multe informații despre tine, dar și despre copii, frați, părinți, bunici, mătuși sau nepoți, cu privire la:
- boli grave și cauze de deces
- vârsta de debut a bolii și vârsta de deces
- informații privitoare la etnie
- informații generale despre stilul de viață (consum exagerat de alcool sau fumat)
Este de datoria medicului tău să evalueze riscul de boală pe baza istoricului familial și al celorlalți factori de risc pe care i-ai prezentat. Acesta poate să îți recomande măsuri de prevenire pe care le poți lua – să elimini sedentarismul, să îți modifici dieta sau să faci teste de screening.
#InvesteșteÎnSănătate!