Recoltare

Analizele medicale sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai puţin complexe, care furnizează informaţii asupra aspectului şi funcţionalităţii diferitelor organe şi compartimente ale organismului cât şi asupra gradului de sănătate şi boală ce afectează organismul în cauză. Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat situaţia organismului, pe lângă performanţele laboratorului, este foarte importantă şi pregătirea pacientului înaintea recoltarii.

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau în condiţiile spitalizării. Există şi analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de instituţia pentru care ne desfaşurăm activitatea) şi analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viaţă. Mai există analizele pe care le facem din proprie iniţiativă, din curiozitate şi pentru a ne verifica starea de sănătate, fără a avea trimitere de la un medic sau o instituţie.

Indiferent de motivele pentru care dorim să ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineaţa, preferabil între orele 8:00 – 11:00, şi nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Puţine sunt excepţiile de la această regulă, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00).

Recoltarea sangelui

Recoltarea sângelui se face dimineața înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influențate indirect de alimentație prin creșterea turbidității sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Atenție!:
– există analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniţie (chiar şi 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimiţător sau personalul laboratorului. E bine ca atunci când ni se recomandă anumite analize sau dorim din proprie iniţiativă să le facem, să nu uităm să întrebăm medicul trimiţător sau personalul laboratorului unde ne adresăm, despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare.

Ex. bilanţul lipidic – pregatire pacient:

* pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
* să aibă o greutate corporală stabilă;
* să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate să bea apă şi cafea neagră fără zahăr);
* se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.
* există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm. Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanţe sau medicamente cum ar fi: testul de toleranţă la glucoză (hiperglicemia provocată) care se face după administrarea de glucoză sau testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiţi hormoni.

Recoltarea urinei

Recoltarea corectă a urinei şi transportul rapid către laboratorul unde va fi testată sunt etape cruciale pentru obţinerea de informaţii de calitate la analizele din urină.
Pentru examenul obişnuit de urină (biochimie şi sediment) recoltarea se face din prima urină de dimineaţă, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unică folosinţă, cu capac etanş, pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină.
În laboratorul Medinvest se folosesc următoarele recipiente de recoltare a urinei:

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, urina se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.
Urina se recoltează în recipiente sterile procurate de la recepție (urocultoare sterile pentru adulţi, pungi sterile de unică folosință pentru sugari).
Dacă proba nu poate fi transportată în maxim 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la temperatura 2-8ºC.
Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după staza vezicală de minim 4 ore.
Se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă şi săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante) şi se șterge regiunea cu un prosop curat sau compresă sterilă. La bărbaţi se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului.
Se recoltează o cantitate de cca 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă).
Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar pe perioada recoltării, capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată.
La sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei şi contaminării acesteia.

Atentie! Este foarte important să se cunoască modul corect de recoltare a probelor de urină.
Instrucţiuni de recoltare adult:
* se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun; la femei, în cazul în care este prezentă o secreţie genitală abundentă, alături de toaleta riguroasă se va introduce în vagin un tampon steril;
* se usucă zona spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
* se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu);
* pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.
Instrucţiuni de recoltare la sugar:
* se curaţă zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun;
* nu se tamponează zona curaţată pentru a grabi uscarea; nu se aplică creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
* se dezlipeşte banda protectoare din jumatatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinei şi se fixează porţiunea adezivă anterior (în faţă) de anus; se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar sa fie în interiorul pungii; Atenţie! – se ataşează ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urină sau contaminarea probei;
* imediat dupa ce copilul urinează în punga de recoltare (sau cât mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeşte şi se transportă la laborator în condiţii corespunzatoare.

În anumite condiţii, în funcţie de testele ce trebuie efectuate, se pot recolta şi alte tipuri de probe de urină: proba de urină spontană / spoturi urinare, urina din 24 ore.
Cele mai frecvente erori, în cazul testelor efectuate din proba de urină din 24 ore, se datorează unei incorecte recoltări sau conservări a acesteia.

Instruţiuni de recoltare:

* la ora 7.00 dimineaţa se urinează şi nu se reţine această urină;
* se colectează apoi într-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineza direct in recipient) toate emisiunile de urină, timp de 24 ore, până în ziua următoare la ora 7.00 dimineaţa, inclusiv urina din acest moment final (chiar dacă nu există nevoia imperioasă de a o face);
* vasul cu urină se păstrează într-o pungă de plastic în frigider, pe tot parcursul colectării (24 ore);
* la încheierea recoltării (ultima emisiune de urină la ora 7 dimineaţa din ziua următoare), se măsoară întreaga cantitate de urină colectată;
* se omogenizează (prin agitare) urina recoltată;
* se reţin aproximativ 100 mL, în paharul de plastic de unică folosinţă pentru urină.

Recoltarea materiilor fecale

1. Examen Coproparazitologic

Proba se recolteaza in recipient special (coprorecoltor) fara mediu. Prelevarea se efectueaza din scaunul emis spontan, fara utilizare de purgative sau laxative pe baza de carbune. Din materiile fecale se recolteaza, cu lingurita coprorecultorului, din 3-4 locuri diferite, alegand fragmente suspecte. Cantitatea recoltata trebuie sa fie in jur de 2-3 grame (cat incape in lingura coprorecoltorului). Pana la transportul recipientului la laborator, acesta se pastreaza la frigider. Examenul coproparazitologic trebuie repetat de 3 ori cu un interval de 3-4 zile intre probe.

2. Coprocultura:

Se recolteaza in recipient special coprocultor care contine in mediu de conservare (Cary-Blair). Inainte de recoltarea probelor nu se vor administra antibiotice sau probele se vor recolta dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Din materiile fecale se recolteaza, cu lingurita coprocultorului, din 3-4 locuri diferite, alegand fragmente suspecte. Proba astfel recoltata se introduce in mediul de transport continut de coprorecultor. Proba se transporta imediat la laborator; daca nu este posibil acest lucru, se pastreaza la temperatura camerei.

3. Hemoragii Oculte

Se recolteaza in recipient special fara mediu de transport. Atentie: 75% din sangele aflat la suprafata bolului fecal difuzeaza in apa din vasul toaletei in 4-12 minute ducand la posibile rezultate fals-negative. Urina hematorica sau sangele menstrual pot duce, de asemenea, la obtinerea unui rezultat fals-pozitiv.

Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseşte o metodă imunologică, nu este necesară o restricţie alimentară.

Recoltarea exudatului faringian

Ideal, exsudatul faringian se recoltează dimineaţa înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea şterg agenţii patogeni existenţi pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene). Este important să evităm spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian (care în aceste condiţii nu va semnala prezenţa agenţilor patogeni). Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate putem totuşi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.