Nu există o vârstă la care ești mai predispus să faci alergii. Organismul nostru poate dezvolta o alergie sau mai multe tipuri de alergii la orice vârstă am fi, dacă găsește mediul propice.
De fapt, alergia este o hipersensibilitate care este legată de sistemul imunitar. Dacă organismul tău percepe ceva din mediul înconjurător ca fiind un pericol, declanșează o reacție de apărare împotriva ”dușmanului.”
Ce părți ale corpului poate afecta alergia?
Există mai multe tipuri de alergii, care pot afecta diverse părți ale corpului și pot fi locale sau generale.
Alergia poate apărea în diverse părți ale corpului:
- nasul/ochii: rinita alergică și conjunctivita alergică;
- pielea: dermatita, urticaria;
- plămâni: astm bronșic.
De asemenea, aceste alergii pot fi:
- locale: strănut, dificultăți de respirație, mâncărime a ochilor sau lăcrimare), diaree, vărsături, eritem, erupții cutanate;
- generale: simptomele se manifesta la nivelul intregului corp și crește ritmul cardiac, iar tensiunea arteriala scade.
Știai că alergiile se pot mosteni? Există un risc de circa 60% ca un copil să dezvolte alergii, daca unul dintre părinți a fost diagnosticat cu o asemenea afecțiune. (drmax.ro)
Factori de risc în cazul alergiilor
Dacă suferi de anumite afecțiuni, există o mai mare probabilitate să se declanșeze reacții alergice. Care sunt categoriile de persoane care au un grad ridicart de risc să dezvolte alergii?
- persoane care suferă de astm;
- persoane care au în familie cazuri de astm sau alergii;
- copii care nu au un sistemul imunitar bine dezvoltat;
- persoane în varsta, care sistemul imunitar slăbit;
- persoanele care urmează anumite tratamente medicamentoase ce le afectează sistemul imunitar.
Tipuri de alergeni
- alergeni inhalați – polenul: acesta intră în contact cu plămanii sau cu mucoasa nazală;
- alergeni ingerati (arahide, crustacee, soia, lapte, oua): sunt cei prezenti in anumite alimente;
- alergeni de contact: sunt cei care intra in contact cu pielea pacientului, producand o reactie alergica.
Tipuri de alergii în funcție de substanța care declanșează reacția
Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt:
Alergia alimentara
Alergia alimentară apare la ingerarea unui anumit aliment sau aditiv alimentar. De cele mai multe ori, alergiile alimentare se ameliorează sau chiar dispar odată cu trecerea timpului.
Alergiile alimentare se pot face la: ouă, lapte, pește, fructe de mare, alune, nuci, soia, grâu. Componentele unor alimente pot, de asemenea, declanșa alergii (de exemplu, glutenul, proteina din grâu).
Alergia la polen
Polenul este un alergen care se inhalează și care este prezent în plante (chiar și în buruieni precum ambrozia), în copaci. Polenul este transportat de vânt, este inhalat și apare alergia pe față sau alergia pe corp.
Alergia la medicamente
În acest caz, organismul reacționează la anumite substanțe medicamentoase. Cele mai frecvente sunt: penicilina, sulfamida, salicilații.
Alergia la praf
Alergia la praf este o reacție a organismului la acarienii de praf din casă. Cel mai adesea, acarienii se afla in urmatoarele locuri:
- sub, pe și în jurul mobilei;
- zonele cu igrasie;
- covoare;
- saltele, perne, cuverturi;
- canapele și fotolii;
- perdele și draperii;
- abajurul veiozelor;
- aparatura electrocasnică.
Alergia la fumul de țigară
Fumul de țigară conține o serie de substanțe chimice toxice și iritante. De reținut este faptul că fumatul nu este daunator doar pentru fumători, ci și pentru cei din preajma lor. Persoanele care sunt fumători pasivi prezintă un risc crescut de a suferi infecții respiratorii și astm.
Simptomele alergiei la fumul de țigară sunt: lăcrimare a ochilor, senzație locală de arsură, congestie nazală, tuse,ragușeală, dificultate de a respira, respirație șuierătoare.
Alergia la veninul insectelor
Este, de fapt, reacția organismului uman la veninul acestor insecte. Cele mai obișnuite insecte care pot declanșa asemenea reacții alergice sunt albinele și viespea, dar există și furnici care pot da astfel de reacții. Înțepătura de albină sau de viespe poate da o reacție extrem de gravă – șocul anafilactic.
Alergia de contact
Alergia de contact este o reacție în urma contactului dintre piele și un alergen: latex, păr de animale, haine din fibre sintetice, produse cosmetice, sau chiar metale (nichel, cobalt, crom, zinc)
Alergia la mucegai
Sporii mucegaiului pot provoca un răspuns alergic din partea organismului.
Ce ai de făcut dacă apar aceste tipuri de alergii?
Recomandarea noastră, în cazul în care bănuiești că ai avea vreo alergie, este să îți faci o programare la medicul alergolog. Tratamentele ”după ureche” pot duce – pe termen lung – la agravarea alergiilor, în loc să le amelioreze.
Există două tipuri de teste alergologice care pot fi realizate:
- teste cutanate
- teste sangvine
În urma acestor teste, specialistul alergolog va creea o schemă de tratament individualizată, care să ți se potrivească ție și să te ajute pe tine în mod special.
***
Sună la numerele de Call Center ale Clinicii Medinvest și programează-te la medicul nostru alergolog, pentru a afla de care dintre aceste tipuri de alergii suferi.
#InvesteșteÎnSănătate