Să vorbim despre depresie

Ce spunem mai exact când ne gândim la depresie? Depresia este o boală caracterizată prin tristețe persistentă și pierderea interesului pentru activitățile pe care, în mod normal, le făceai cu plăcere, asociate cu incapacitatea de a executa activitățile zilnice, timp de cel puțin 2 săptămâni.

Știm exact cum se manifestă, pentru a ne putea feri pe noi înșine sau pe cei dragi de consecințe grave? Am citit cărți și articole de specialitate pentru a putea acționa atunci când cineva ne spune că suferă de această boală sau când remarcăm că prezentăm semne de depresie noi înșine?

Cum recunoști când suferi sau cineva suferă de depresie?

Depresia nu este mereu vizibilă! Unele persoane pot ascunde foarte bine prin ce trec și cei din jur nu suspectează deloc că ar fi ceva în neregulă. De aceea este foarte important să învățăm să citim semnele discrete sau mai puțin discrete pe care le pot transmite cei care suferă de această boală. Persoanele cu depresie prezintă, în mod normal ,mai multe dintre simptomele următoare:

  • Pierderea energiei
  • Schimbarea apetitului
  • Tulburări de somn
  • Anxietate
  • Reducerea concentrării
  • Indecizie; neliniște
  • Sentimente de inutilitate, vinovăție sau disperare
  • Gânduri de auto-vătămare sau sinucidere.

Cum destigmatizăm bolile psihice?

Ne dorim să punem accentul pe importanța de a vorbi despre depresie, ca o componentă vitală a recuperării.

Stigmatizarea din jurul bolilor psihice, inclusiv depresia, rămâne o barieră pentru oamenii care caută ajutor în întreaga lume.

A vorbi despre depresie, fie cu cineva din familie, un prieten sau un cadru medical; fie în grup, de exemplu la școală, la locul de muncă sau în comunitate; fie în domeniul public, în mass-media, pe bloguri sau pe canalele de socializare, toate acestea vor distruge acest stigmat și, în cele din urmă, tot mai mulți oameni vor cere ajutor. Și vieți omenești vor fi salvate.

Rupe bariera tăcerii, cere ajutor!  

Urmărește blogul Medinvest pentru sfaturi cu privire la sănătatea ta!