RECOMANDĂRI DE CONDUITĂ SOCIALĂ RESPONSABILĂ PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII CORONAVIRUSULUI
(COVID – 19)
Clinica Medinvest a extras de pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății o listă de recomandări pentru ca dumneavoastră să minimizați riscul răspândirii Covid 19. Citiți cu atenție și respectați cu strictețe aceste recomandări oficiale.
–
Evitați să mergeți în zone aglomerate
Veți fi, cu siguranță, expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mult prea mare de persoane. Aici este vorba de adunări publice, cozi, zone cu trafic intens, zone de recreere – în interior sau în exterior, locuri de joacă pentru copii – aici ar putea atinge suprafețe sau obiecte ce au fost atinse de un număr mare de copii.
Limitați-vă, pe cât posibil, la contact direct
Strângerile de mâini, îmbrățișările, sărutulul obrajilor/mâinilor păstrați-le doar pentru persoanele care fac parte din familia restrânsă. Chiar și cu aceștia, la întoarcerea acasă, NU intrați în contact direct decât după ce vă igienizați mâinile.
Nu atingeți suprafețe care sunt atinse des de alte persoane
Este vorba de clanțe, balustrade, butoane de lift, mânere, etc. Utilizați șervețele de unică folosință, dacă sunteți nevoiți să le atingeți.
Mențineți o distanță de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane
Dacă sunteți în mijloacele de transport în comun – vă recomandăm să le evitați pe cât posibil – încercați să nu stați față în față cu alte persoane. Imediat după ce folosiți transportul în comun, igienizați-vă cu atenție mâinile.
De asemenea, încercați să folosiți rute și modalități alternative de transport și chiar anumite intervale orare, pentru a nu vă afla în zone cu aglomerare mare de persoane. Puteți alege să vă deplasați cu bicicleta/trotineta electrică sau chiar pe jos, mai ales dacă distanțele nu sunt mari.
Evitați pe cât posibil să călătoriți în zone de risc
Fie că este vorba de zone din țară sau alte țări cu un număr mare de infectări cu noul coronavirus, evitați să călătoriți acolo. De asemenea, descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc.
Puteți găsi pe https://www.cnscbt.ro date actualizate în timp real la secțiunea „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si zona galbena cu transmitere a COVID-19”.
Dacă, totuși, sunteți nevoit să călătoriți într-o astfel de țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii și galbene, la întoarcere este posibil să fiți nevoit să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu împreună cu familia, timp de 14 zile.
Românii care revin în țară din zone de risc intră în mod obligatoriu în autoizolare, împreună cu întreaga familie.
Optați pentru plăți online sau cu cardul/telefonul
Evitați să folosiți bancnoter și monede. Prin intermediul banilor se transmite un număr mare de viruși, pentru că intră în contact cu un număr foarte mare de persoane.
Dacă aveți posibilitatea, optați pentru a munci de acasă
Ministerul Muncii a recomandat angajatorilor să flexibilizeze programul de lucru pentru angajați. Găsiți detalii AICI.
NU UITAȚI să respectați REGULILE DE IGIENĂ PERSONALĂ
- Folosiți masca de protecție pe nas și gură
- Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde după orice contact cu o suprafață comună
- Folosiți prosoape de hârtie când sunteți în afara casei dumneavoastră, pentru a vă șterge mâinile
- Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
- Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință atunci când strănutați sau tușiți și aruncați imediat la coșul de gunoi șervețelul utilizat
- Dezinfectați des toate suprafețele cu care intrați în contact la birou sau acasă
- Aerisiți din oră în oră încăperea în care vă desfășurați activitatea
- Nu luați medicamente fără a fi prescrise de medic
- Nu folosiți aceleași tacâmuri, sticle sau pahare cu alte persoane
- Păstrați distanța față de persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, chiar dacă nu prezintă simptome de coronavirus.
Nu toate cazurile de infectare cu COVID 19 prezintă simptome specifice
Simptomele de COVID-19 includ tuse, febră, dificultăți de respirație. Pot exista persoane purtătoate de virus, care nu știu acest lucru și îl pot transmite mai departe. Prin urmare, protejați-vă apropiații și nu îi expuneți inutil.
Nu expuneți vârtnicii și a celor cu imunitatea scăzută / boli asociate
Evitați expunerea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani sau a celor cu imunitate scăzută /boli asociate către persoane care prezintă simptome de griă sau răceală, în zone aglomerate, cu trafic intens de persoane. Persoanele cele mai vulnerabile, conform statisticilor, sunt vârstnicii cu multiple afecțiuni asociate (diabet zaharat, boli pumonare cronice, boli cardiovascular, cancer etc.)
Anunțați autoritățile
Nu întârziați să anunțați autoritățile cu privire la orice caz de care știți că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu COVID 19 sau care a venit dintr-o țară afectată (zonă roșie/galbenă) și care nu este în izolare. După cum am menționat mai sus, coronavirusul se poate transmite și de către persoane care nu manifestă simptome specifice, dar sunt infectate.
Anunțați imediat medicul de familie
Anunțați-vă doctorul dacă ați fost în zone afectate de COVID 19, indiferent dacă acea zonă era sau nu pe lista de alertă. Dacă nu puteți lua legătura cu medicul de familie, contactați Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și, în ultimă instanță, la 112.
Rămâneți acasă dacă prezentați simptome
Dacă remarcați simptome de gripă sau răceală, cum ar fi tuse, febra, dificultati in respiratie, rămâneți acasă. Nu doar rămâneți acasă, dar și sunati medicul de familie, pentru a solicita sfaturi, NU vă îndreptați imediat către unitățile de urgență, pentru a nu le aglomera inutil cu cazuri care nu sunt urgențe reale. De asemenea, dacă sunteți purtător al virusului, există riscul de a-l transmite și altor persoane. Cel mai bine este să rămâneți acasă, iar transferul către spital, dacă este cazul, să se facă în mod organizat, de către persoane autorizate, cu respectarea tuturor măsurilor de izolare.
Respectați toate recomandările autorităților
În cazul în care sunteți în autoizolare la domiciliu, respectați toate recomandările care v-au fost făcute de autorități. NU părăsiți domiciliul înainte de încheierea celor 14 zile. NU acceptați vizite și NU intrați în contact direct cu persoanele care vă livrează alimente sau produse acasă. În cazul încălcării regimului autoizolării la domiciliu, riscați o amendă de până la 20.000 lei și chiar și un dosar penal în cazul în care ați contribuit la răspândirea virusului.
Sursa: www.ms.ro