Cum recunoști infarctul de miocard acut la femei

Atunci când apare infarctul de miocard, toate persoanele – fie bărbați, fie femei – simt cel mai frecvent o presiune puternică în piept. Însă, spre deosebire de bărbați, la femei durerea aceasta ar putea să nu fie prezentă.

În schimb, femeile pot avea alte semnale că se întâmplă ceva cu miocardul – dificultate la respirație, presiune / durere la nivelul toracelui inferior, amețeală, leșin, durere în abdomenul superior, oboseală accentuată. Este foarte important ca persoana în cauză să primească ajutor imediat, chiar și dacă semnele sunt neclare, pentru că pot exista urmări cu potențial fatal.

Care sunt semnalele de alarmă

Uneori, femeile confundă simptomele infarctului de miocard cu gripa, indigestia sa boala de reflux gastro-esofagian sau consideră că, pur și simplu, îmbătrânesc. Dar, în cazul în care experimentezi unul dintre simptomele de mai jos, sună imediat la 112, pentru a ajunge la spital urgent!

 • durere sau disconfort în centrul pieptului, ca o presiune, gheară, apăsare (durerea durează câteva minute sau poate apărea și dispărea, apoi reapărea)
 • durere sau disconfort în jumătatea superioară a corpului – umărul stâng, brațul stâng (sau ambele brațe), spate, ceafă, mandibulă sau partea superioară a abdomenului
 • dificultate în respirație, cu sau fără disconfort în zona pieptului
 • alte simptome: greață, vărsături, amețeală sau leșin, oboseală accentuată, transpirație ”rece”

Infarctul de miocard la femei – semnale discrete

Aceste simptome sunt vagi și pot scăpa atenției, dar este foarte important să fii atentă dacă apar aceste 3 simptome și mergi la doctor!

Oboseală neobișnuită

Desigur că e cam greu să ne dăm seama, în zilele noastre, care este o oboseală obișnuită și care este una neobișnuită. Carieră, gospodărie, familie, poate părinți în vârstă, timp petrecut în trafic și altele, toate ne obosesc peste măsură! E ca și cum oboseala face parte în mod constant din viața noastră. Și totuși, ar trebui să acorzi atenție unei oboseli intense sau dacă apare o oboseală diferită, pentru că ar putea apărea infarctul de miocard:

 • Dintr-odată, un exercițiu fizic de rutină, care nu te obosea, acum te obosește foarte mult
 • Nu faci niciun efort, dar tot simți că ești obosită sau că ai o greutate pe piept.
 • Te obosesc excesiv de mult activitățile simple
 • Chiar dacă ești foarte obosită, nu poți să dormi

Transpirație și/sau dificultate în respirație

Pe măsură ce anii se adună pe umerii femeilor, lipsa unor exerciții fizice regulate, precum și acumularea treptată de kilograme, duc la probleme de respirație. Bufeurile pot fi un simptom de al menopauzei, dar poate semnala și o problemă de inimă în anumite cazuri:

 • Transpirație bruscă sau dificultate în respirație, chiar dacă nu există efort fizic
 • Dificultate în respirație, care se înrăutățește când stai întinsă și se ameliorează când te ridici.
 • Transpirație ”rece” când nu există o cauza reală pentru stres
 • Transpirație sau dificultate în a respir, însoțite de simptome precum durerea în piept sau oboseala

Durere de gât, maxilar, spate

Din fericire pentru noi, organele noastre sunt atât de bine gândite! În momentul în care se întâmplă ceva greșit, ele transmit semnale. Când problema este la inimă, nervii zonali se declanșează, dar poți simți durerea în altă parte a corpului.

De exemplu, o boală de inimă poate fi indicată de durere la nivelul maxilarului, brațelor sau spatelui. În special dacă nu se poate stabili un mușchi anume sau o articulație care doare. În cazul în care disconfortul începe sau devine din ce în ce mai puternic atunci când faci un efort, dar dispare atunci când nu te oprești din efort, atunci mergi la medic pentru un control.

Iată și alte simptome la care să fii atentă

 • Femeile, în special, pot avea dureri în ambele brațe, nu doar la cel stâng, cum se întâmplă în cazul bărbaților
 • Durerea de spate începe uneori de la piept și apoi se răspândește către spate
 • Durerea este adesea bruscă, fără să fie legată de efort fizic și chiar te poate trezi noaptea
 • Poți să simți durere în partea inferioară a maxilarului stâng

În cazul în care experimentezi simptomele descrise în acest articol, mergi la un control. Nu spune că sunt semne de bătrânețe sau că trece de la sine. Infarctul de miocard la femei poate fi destul de discret! Decizia de a merge la un control imediat ar putea chiar să îți salveze viața!