Ce trebuie să faceți dacă prezentați simptome de COVID-19

Până anul trecut, o tuse, un strănut sau o răgușeală erau doar atât. Dar, începând cu anul trecut, la oricare dintre aceste simptome, gândul nostru a zburat imediat la Covid-19 și ne-am gândit cu teamă că poate suntem infectați.

Haideți să trecem în revistă încă o dată care sunt simptomele care trebuie să vă pună în gardă și să acționați, pentru siguranța dumneavoastră, a familiei și a prietenilor dumneavoastră.

Sunt răcit(ă) și resimt dureri în gât, nas înfundat etc. Este doar o răceală sau este Covid-19?

Nu te panica încă. Aceste simptome nu înseamnă, automat, că ești infectat(ă) cu Covid-19. Măsurați-vă în mod regulat temperatura corporală. Sunați la medicul de familie și descrieți-i simptomele dumneavoastră. Acesta vă va indica dacă veți aplica un tratament clasic pentru răceală sau gripă sezioneră sau, în funcție de simptome și context, vă va recomanda să faceți un test pentru Covid-19.

Cele mai frecvente simptome în cazul infecției cu Covid-19 sunt: febra, pierderea gustului și mirosului, dureri musculare și de cap, tuse seacă.

Starea mea de sănătate s-a modificat brusc, dar am respectat toate recomandările de sănătate privind infectarea cu Covid-19. Cum aflu dacă sunt sau nu infectat(ă)?

Ca  și în primul caz, primul pas este să sunați la medicul de familie, care vă va evalua telefonic starea de sănătate și va decide ce veți face în continuare. Medicul vă poate spune să vă testați pentru Covid-19, acest lucru însemnând că trebuie să sunați la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și să le enumerați toate simpotmele.

Între timp, faceți tot posibilul să mențineți distanța și chiar să vă izolați de restul familiei. Nu părăsiți casa și așteptați ambulanța, ce vă va consulta, vă va testa la domiciliu și, dacă este cazul, vă va transporta la spital.

În cazul persoanelor simpotmatice, testarea se face gratuit. Aveți și opțiunea de testare ”la cerere”, contra cost. Dacă vă deplasați la un centru de testare, optați pentru un mijloc de transport individual (pe cât posibil) și respectați toate măsurile ce se impun: mască, distanțare și igiena mâinilor.

În cazul în care nu răspunde nimeni la DSP, sunați la medicul de familie, iar, dacă acesta nu răspunde, atunci sunați la 1112.

Sunt în situația de la punctul anterior, dar nu a sosit încă ambulanța să mă testeze, iar starea mea s-a înrăutațit și febra nu scade. Ce trebuie să fac?

În acest caz, sunați imediat la 112 și descrieți tot ce s-a întâmplat  și care sunt simpotmele. Veți fi informat(ă) cu privire la ora la care va ajunge ambulanța, care vă va consulta vă va testa și, dacă este cazul, vă va transporta la spital, unde veți fi testat din nou.

Am fost cu un(o) prieten(ă) timp de câteva ore la o terasă cu un amic și nici unul nu a purtat mască. După 2 zile, el(ea) a fost diagnosticat cu Covid-19, dar eu nu prezint niciun simptom. Ce fac? 

Trebuie să rămâneți acasă timp de 14 zile. Mai întâi sunați la medicul de familie, care va anunța DSP, iar DSP va dispune carantină în cazul dumneavoastră. Nu este necesară testarea, având în vedere că nu aveți simptome, iar starea de sănătate este una bună. Medicul de familie va fi în contact cu dumneavoastră până la sfârșitul celor 14 zile. În această perioadă aveți dreptul legal la concediu medical de carantină.

Educatoarea copilului meu a fost diagnosticată cu Covid-19. Educatoarea a purtat mască, dar copilul meu nu. Copilul meu nu are niciun simptom, dar poate fi purtător. Cum procedez?

Depurtând mască, copilul este contact direct. Educatoarea trebuie să sune la DSP și să le dea detalii referitoare la toți contacții direcți, pentru efectuarea unei anchete epidemiologice. Întreaga grupă își va suspenda activitatea pentru 14 zile, iar copilul dumneavoastră va sta în carantină timp de 14 zile, alături de unul dintre părinți, care va beneficia de zile libere conform OUG 147/2020. Cei 2 se vor izola față de restul familiei.

Dacă prezintă simptome, contactați medicul copilului și urmați indicațiile oferite de acesta. Dacă testați copilul la domiciliu, rămâneți împreună la domiciliu. Dacă rezultatul este pozitiv, atunci toți membrii familiei care sunt în aceeași casă vor fi considerați contacți direcți și intră toți în carantină timp de 14 zile.

Am fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19, dar sunt asimptomatic(ă). Trebuie să mă internez sau să rămân în spital?

Nu sunteți obligat(ă) să vă internați. Puteți alege să rămâneți acasă, dar să țineți legătura cu medicul de familie, care vă va monitoriza pentru următoarele 14 zile. În cazul în care doar dumneavoastră sunteți infectat(ă), trebuie să vă izolați de ceilalți membri ai familiei.
Sunteți obligat legal să nu părăsiți domiciliul până la sfțrșitul celor 14 zile. Medicul de familie vă va elibera concediu medical de boală la sfârșitul celor 2 săptămâni.

Sunt însărcinată și am Covid-19, cu simptome ușoare. Trebuie să mă internez?

Nu sunteți obligată să vă internați, dar medicii recomandă cu tărie să fiți permanent sub supraveghere medicală, preferabil în spital. Acest lucru este spre siguranța dumneavoastră și a fătului.

Sunt bolnav(ă) oncologic și am nevoie de un test negativ Covid-19 penntru a merge la spital să primesc tratamentul. Trebuie să plătesc pentru acest test?

Pacienții ocologici vor fi testați ori de câte ori este nevoie dacă sunt simptomatici, dar și în plus (periodic), după cum urmează:

  • Pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – testare cu max. 48 de ore înainte de fiecare tratament, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;
  • Pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – testare înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea tratamentului;
  • Pacienții oncologici asimptomatici – testare înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei;

Fiecare unitate sanitară care tratează pacienți oncologici are propriul protocol de testare, iar aceste teste sunt gratuite pentru pacient.

Au trecut cele 14 zile de când m-am izolat la domiciliu cu diagnostic pozitiv de Covid-19. Mă simt foarte bine, nu mai am simptome. Cum procedez ? Pot să ies din casă?

Dacă au trecut cele 14 zile dispuse de DSP, puteți ieși din casă. Contactați medicul de familie pentru a confirma vindecarea către DSP, dar și pentru a primi informații referitoare la conduita dumneavoastră ulterioară.

Am fost confirmat cu Covid-19, am fost internat(ă) 14 zile, dar, la ultimul test înainte de externare, am rămas pozitiv(ă). Trebuie să rămân în izolare la domiciliu, dacă nici spitalul și nici DSP nu mi-a comunicat că este necesar?

În acest caz, dacă nu ați primit indicație de izolare fie de la spital, fie de la DSP, în plus față de cele 14 zile de internare, nu trebuie să vă izolați. Dacă ați fost externat înainte de a se termina cele 14 zile, trebuie să vă izolați pe perioadă restantă de 14 zile de la data prelevării primei probe pozitive.

Testele pot fi în continuare pozitive, dar se consideră că, după 14 zile de la primul test pozitiv și după cel puțin 72 de ore de când nu mai aveți simptome, nu mai sunteți contagios(oasă).

Puteți să vă reluați activitatea, iar angajatorul nu vă poate impune să prezentați un rezultat negativ al testului pentru a vă putea întoarce la lucru.