Când trebuie să consulți urologul?

Dacă ai găsit această postare, probabil că tu sau cineva apropiat cauți informații despre afecțiunile urologice. Ca profesioniști medicali, intenția noastră este să îți furnizăm un ghid informativ, ușor de înțeles, despre urologie și afecțiunile aparatului genito-urinar.

Ce este Urologia?

Urologia este o ramură chirurgicală a medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului genital masculin și ale sistemului urinar feminin și masculin. Urologia este o specialitate chirurgicală amplă, cu multiple supraspecializări, ce tratează un spectru larg de afecțiuni.

Afecțiuni urologice comune

Există multe tipuri de afecțiuni urologice, printre care:

  1. Infecțiile urinare: Sunt mai frecvente la femei și mai dificil de tratat la bărbați. Ar putea fi tratate și de către medici cu alte specialități, însă acestea pot fi determinate de alte tipuri de afecțiuni urologice, motiv pentru care te sfătuim să apelezi la medicul urolog.
  2. Litiaza urinară: Pietrele localizate la nivelul rinichilor, ureterului sau al vezicii urinare pot constitui urgențe medico-chirurgicale și sunt tratate de către medicul urolog.
  3. Hiperplazia benignă de prostată: Afecțiune frecventă în rândul bărbaților de peste 50 ani ce se poate manifesta prin creșterea frecvenței urinărilor, diminuarea jetului urinar, nevoia urgentă de a merge la toaletă sau senzația de golire incompletă a vezicii urinare.
  4. Cancerul de prostată: Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ce apar la bărbați și necesită proceduri diagnostice efectuate de către medicul urolog. Tratamentul poate fi atât chirurgical cât si oncologic, pacienții având un prognostic bun dacă tratamentul este efectuat la timp.
  5. Tumorile aparatului urinar: Sunt adesea asimptomatice sau pot avea ca unic simptom hematuria. Prezența hematiilor în urină este o urgență de diagnostic și pacientul trebuie îndrumat către medicul urolog.
  6. Incontinența urinară: Reprezintă pierderea involuntară de urină prin uretră și este o problemă comună și adesea jenantă, ce necesită consult și tratament urologic.
  7. Disfuncția Erectilă: Aceasta reprezintă incapacitatea de a obține sau menține o erecție suficient de fermă pentru a desfășura un act sexual. Este o afecțiune comună, în special la bărbații de peste 50 de ani. Există opțiuni de tratament care pot ajuta la îmbunătățirea funcției sexuale.

Când trebuie să consulți un medic urolog?

Dacă experimentezi simptome precum următoarele

  • dureri lombare/în jumătatea inferioară a spatelui,
  • dureri în partea inferioară a abdomenului,
  • dificultăți la urinare,
  • prezența sângelui în urină,
  • incontinență urinară,
  • frecvență crescută de a urina,
  • diminuare a jetului urinar,
  • nevoie urgentă de a urina,
  • senzație de golire incompletă a vezicii urinare,
  • nevoie de a merge la toaletă imediat dupa urinare,
  • disfuncție erectilă,

este momentul să consulți un urolog. Aceste simptome ar putea indica o afecțiune urologică care necesită consult de specialitate. Înțelegerea simptomatologiei și recomandarea investigațiilor ce vor stabili un diagnostic cert reprezintă primul pas către un tratament eficient. Nu ezita să consulți medicul urolog, dacă ai orice îngrijorare legată de aparatul uro-genital.

Dr. Costin Petcu, medic primar urolog la Institutul Clinic Fundeni și asistent universitar UMF “Carol Davila”, are program de consultații în fiecare zi de marți la Clinica Medinvest, cu sediul in Str Colonel Buzoianu nr 50.

***

Sănătatea ta este bogăția ta, și este important să iei măsuri proactive pentru a o menține. Amintește-ți că depistarea timpurie și tratamentul sunt cheia în gestionarea eficientă a tulburărilor urologice. Nu ignora simptomele – sănătatea ta contează.

Investește În Sănătate!