Da, ați citit bine! Când ești bolnav, vrei să faci orice pentru a te face bine cât mai repede. Dar antibioticele nu reprezintă întotdeauna tratamentul corect pentru orice boală. Acest articol vă ajută să vă informați cu privire la tratamentul cu antibiotice și rezistența la acestea. Pentru mai multe informații, te rugăm să discuți cu medicul de familie sau un alt medic specialist.
Riscul: bacteriile devin rezistente la antibiotice
La ce risc te expui dacă utilizezi antibiotice în orice situație? Atunci când apelezi la antibiotice când acestea nu sunt necesare, determini apariția rezistenței la tratament a unor bacterii.
Aceste bacterii rezistente sunt mai puternice și mai greu de suprimat. Ele pot rămâne în organismul dumneavoastră și pot provoca boli grave, care nu mai pot fi vindecat cu antibiotice. O cură pentru bacteriile rezistente poate necesita tratamente mai puternice și, eventual, internarea în spital.
Pentru a evita infecțiile rezistente la antibiotice, este recomandat să nu se administreze antibiotice atunci când nu este necesar.
Antibioticele nu reprezintă întotdeauna soluția
Cele mai multe boli transmisibile sunt cauzate de două tipuri ede germeni: bacterii sau virusuri. Antibioticele pot vindeca infecțiile bacteriene, nu însă și pe cele virale.
Bacteriile provoacă infecțiile streptococice ale gâtului, pneumonia și unele infecții ale sinusurilor. Antibioticele sunt recomandate și eficiente în acest caz.
Virusurile cauzează răceala, cele mai multe tipuri de tuse și gripă. Antibioticele nu sunt recomandate și nu sunt eficace împotriva virusurilor.
Folosirea antibioticelor pentru infecțiile cu virusuri
- NU vindecă infecția
- NU vă ajută să vă simțiți mai bine
- NU protejează persoanele din jurul dumneavoastră față de transmiterea virusului
- Conduce la riscul de a dezvolta REZISTENȚĂ la antibiotice.
Protejați-vă! Asigurați-vă cea mai bună îngrijire!
Nu folosiți antibiotice pentru a trata răceala obișnuită și gripa.
În cazul în care v-au fost prescrise antibiotice pentru a trata o infecție bacteriană – cum ar fi infecțiile streptococice ale gâtului – urmați întregul tratament recomandat. Dacă efectuați numai o parte din tratamentul cu antibiotice așa cum v-a fost prescris de medic, înseamnă că infecția a fost numai parțial tratată, Tratamentul incomplet poate cauza apariția bacteriilor rezistente.
Pentru a obține mai multe informații, discutați cu medicul de familie sau cu alt medic specialist.
Întrebări frecvente despre antibiotice
De unde știu dacă am o infecție virală sau bacteriană?
Întrebați medicul de familie sau alt medic specialist și urmați sfatul acestuia.
Amintiți-vă: răceala este cauzată de virusuri și nu trebuie tratată cu antibiotice!
Mă pot face antibioticele să mă simt mai bine și să mă întorc mai repede la activitățile mele, când am răceală sau gripă?
Niciun antibiotic NU acționează împotriva virusurilor într-o boală virală și nu vă ajută să vă însănătoșiți. Întrebați medicul de familie sau un alt medic specialist ce alt tratament trebuie folosit.
Dacă mucusul nazal își modifică culoarea de la galben spre verzui, înseamnă că am nevoie de antibiotice?
Nu. Mucusul galben sau verzui nu înseamnă că este vorba de o infecție bacteriană. Este normal ca mucusul să își schimbe consistența și culoare în cazul unei viroze.